مقایسه محصول

رابط شبکه یا کانکتور Rj45 چیست؟ + کاربردها و ویژگی ها

فهرست مطالب

این مقاله در آبان 1400 بروزرسانی شده است .

به طورکلی یک شبکه از تجهیزات مختلفی تشکیل شده است. این تجهیزات، هرکدام دارای ویژگی‌ها و کاربردهایی هستند که در جهت ایجاد ارتباط در کل شبکه، از آن‌ها استفاده می‌شود. یکی از این قطعات کاربردی، رابط شبکه Rj45 است. عموما اطلاعات ارسال شده در طول کابل قرار دارند و شما برای دسترسی آسان به این اطلاعات به یک رابط شبکه Rj45 نیاز دارید. به زبان ساده‌تر، برای در اختیار داشتن اطلاعات موردنظر، باید با استفاده از یک جک، کابل به کانکتور وصل شود.

رابط Rj45 یک جک است که به عنوان رابط شبکه‌های مخابراتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روزها کانکتورهای Rj45 موجود در بازار همراه با لوازم جانبی مانند کابل اترنت و شبکه هستند. به مجموعه‌ی کابل‌های اترنت همراه با کانکتور Rj45، کابل شبکه Rj45 می‌گویند. در این مقاله قصد داریم شما را با این رابط شبکه، کاربردها و ویژگی‌هایی که دارد، آشنا کنیم. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان همراه ما باشید.

رابط شبکه Rj45 چیست؟

 کانکتور از واژه‌ی connect به معنی اتصال دهنده گرفته شده است. از این‌رو کانکتور شبکه یک قطعه است که به عنوان رابط در داخل شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. Rj نیز یک استاندارد است که نوع و کاربرد رابط شبکه را مشخص می‌کند. عدد ۴۵ در کنار Rj هم، تعداد استانداردها را مشخص می‌کند.

رابط شبکه Rj45 یکی از رایج‌ترین کانکتورهای مورد استفاده در کابل یا شبکه‌های اترنت است. Rj مخفف کلمه ‌‌‌registered jacks، به معنای جک ثبت شده است و همان‌طور که گفته شد به عنوان یکی از رابط‌های استاندارد مورد استفاده قرار می‌گیرد. کانکتورهای مورد استفاده در Rj45، اغلب از نوع کانکتور مدولار و کانکتور روبان مینیاتوری ۵۰ پین هستند. از طرفی کابل‌های اترنت موجود در بازار مجهز به نوعی پلاگین پلاستیکی هستند که در دو طرف کابل قرار دارند. این پلاگین‌ها داخل جک Rj45 موجود در دستگاه‌های اترنت می‌شوند.

برای ایجاد ارتباط بین شبکه‌های محلی LAN، هرسه کانکتور Rj45، پلاگین و جک مدولار به صورت P8C8 قرار می‌گیرند، یعنی از نوع ۸-موقعیت و ۸-تماس هستند. پلاگین کابل Rj45 از ۸ پین روی پورت خود تشکیل شده است. ۴ پین جهت ارسال و دریافت اطلاعات و ۴ پین دیگر برای دستگاه‌های شبکه یا تکنولوژی‌های دیگر کاربرد دارند.

مشخصه‌ های کانکتور Rj45 و P8C8

با توجه به مطالب گفته شده، کانکتور Rj45 از ۸ پین تشکیل شده است. از طریق این پین‌ها رشته‌های سیم شبکه موردنظر، به آن متصل می‌شود. می‌توان گفت هر کانکتور، ۸ پوزیشن دارد که باید بین آن‌ها به اندازه ۱ میلی‌متر فاصله وجود داشته باشد. برای قرار دادن سیم، در داخل پین‌ها از ابزار مخصوص سیم‌کشی (آچار سوکت‌زن) استفاده می‌شود. این نوع کانکتورها در صنعت P8C8 ناميده می‌شوند.

این رابط همچنین بر روی لبه‌ی بیرونی خود دارای یک ضامن است که تب ناميده می‌شود. عملکرد این تب به گونه‌ای است که در هنگام کار، کانکتور در جای خود ثابت بماند و با قرار گرفتن در درگاه اترنت، به پورت گیر کند و خارج نشود. متاسفانه گاهی اوقات بر اثر خم شدن تب‌ها به عقب یا هنگام گره خوردن دو کابل و کشیده شدن سیم، تب‌ها می‌شکنند. از این‌رو در استفاده از این رابط‌ها باید نهایت دقت را به کار برد. جهت عملکرد مناسب این کانکتورها در شبکه، باید دقت کنید که آرایش استاندارد سیم‌ها رعایت شده باشد.

از این نوع کانکتورها علاوه بر شبکه اترنت، می‌توان در کانکشن‌های دیگر استفاده کرد. کانکتور Rj45 علاوه بر اترنت، توانایی پشتیبانی پروتکل‌های متعددی را دارد، از جمله این پروتکل‌ها می‌توان به پروتکل ATM، ISDN، serial و E1 and T1 اشاره کرد. همان‌طور که در بالاتر گفته شد، در دو طرف کانکتور Rj45 کابل‌هایی استفاده می‌شود که به آن‌ها کابل‌های اترنتی Rj45 می‌گویند. کابل‌های CAT5، CAT6 و CAT7 از رایج‌ترین کابل‌های اترنتی Rj45 هستند که در شبکه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نحوه قرارگیری رشته سیم ها بر اساس کد رنگ رابط شبکه Rj45

با توجه به این‌که دو طرح سیم‌کشی T568A و T568B وجود دارد که از آن‌ها، جهت اتصال کابل زوج به هم پیچیده به رابط کانکتور استفاده می‌شود. البته استاندارد T568B یکی از رایج‌ترین استانداردهای موجود است. هنگام اتصال رابط شبکه Rj45 به کابل، این دو طرح سیم‌کشی استاندارد، مشخص می‌کنند که ۸ عدد سیم با چه آرایشی در کنار یکدیگر قرار بگیرند. این آرایش سیم‌کشی، هر کدام رنگ‌بندی خاص خود را دارد بنابراین جهت صحت سازگاری الکتریکی، تبعیت از قوانین رنگ‌ها، امری مهم است.

  • مدل های اتصال سیم ها

بر اساس قابلیت اتصال دستگاه به کابل شبکه ، دو روش برای اتصال سیم‌ها به یکدیگر وجود دارد. اگر در یک طرف اتصال از استاندارد T568A و در سر دیگر آن از استاندارد T568B استفاده شود، در این‌صورت به آن اتصال متقاطع می‌گویند‌. زمانی‌که بخواهیم بدون هیچ واسطه‌ای مانند سوئیچ یا هابر، دو کامپیوتر را به هم متصل کنیم، از این روش استفاده می‌شود. روش دوم جهت اتصال، روشی است که در آن، در هر دو طرف اتصال تنها از یک نوع استاندارد استفاده شود، یعنی هردو طرف T568A یا T568B باشد؛ که در این صورت اتصال مستقیم است. با توجه به نوع کاربری‌های شبکه، نوع اتصال را می‌توان مشخص کرد. در برخی شبکه‌ها لازم است که از اتصال مستقیم استفاده کرد.

کاربرد کانکتور Rj45

رابط شبکه Rj45 از یک پورت تشکیل شده است که با دارا بودن ۸ پین، قابلیت اتصال به دستگاه الکترونیکی شبکه‌های کامپیوتری مانند مودم، کارت شبکه، سوئیچ و… دارد.

کاربرد اصلی رابط شبکه Rj45، استفاده در شبکه است، به این صورت که برای اتصال کامپیوترها یا دیگر اجزای مرتبط شبکه به کار می‌رود. این رابط همچنین در مخابرات، اتوماسیون کارخانه و … کاربرد دارد.

از کاربردهای کانکتور Rj45 می‌توان به استفاده در دوربین‌های مداربسته اشاره کرد. این رابط‌ها به دو صورت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • کاربرد اول

در حالت اول، از رابط شبکه Rj45، جهت پورت LAN دستگاه‌های ضبط NVR و DVR استفاده می‌شود. عملکرد آن به این صورت است که دستگاه‌های ذکر شده، تصاویر ضبط شده را از طریق کانکتور Rj45، به شبکه اینترنت انتقال می‌دهند.

  • کاربرد دوم

این حالت برای نصب دوربین‌های تحت شبکه، کاربرد دارد. به این صورت که اگر دوربین‌های تحت شبکه بخواهند تصاویر خود را با استفاده از سوئيچ یا مستقیم، به دستگاه NVR منتقل کنند؛ با استفاده از پورت و رابط Rj45 این امکان وجود دارد.

جمع بندی

یکی از مراحل اصلی در اتصال اترنت، استفاده از کانکتور Rj45 است که جهت انتقال صوت و داده به کار می‌رود. می‌توان گفت این رابط، یک جایگزین مناسب برای روش‌های قدیمی است که با وجود ویژگی‌هایی مانند کوچکی و قیمت پایین‌تر، نسبت به آن‌ها برتری دارد. رابط شبکه Rj45 نسبت به رابط‌های دیگر، از امتیازات بیشتری برخوردار است که باعث می‌شود کاربردهای بیشتری نیز داشته باشد. به عنوان مثال از این کانکتورها در دستگاه‌های مربوط به شبکه مانند کامپیوتر، لپ‌تاپ، کابل‌های اترنت، مودم‌ها و پرینترها استفاده می‌شود.

ما در این مقاله ابتدا به معرفی کانکتور Rj45 پرداختیم. در ادامه با بیان ویژگی‌ها و کاربردهای آن به شما نشان دادیم که از این رابط جهت ردوبدل کردن اطلاعات بین دو دستگاه در شبکه‌های مختلف استفاده می‌شود. در پایان امیدواریم بتوانید از این مقاله در جهت افزایش اطلاعات خود در این زمینه استفاده کنید.

اشتراک گذاری:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.