راهنمای جامع آشنایی با تجهیزات خنککننده رکسرور (بخش پایانی)
در مطلب قبلی با انواع مختلفی از روشهای خنکسازی مراکز داده آشنا شدیم. دقت کنید زمانی که درباره خنکسازی مراکز داده صحبت میکنیم در اصل منظور خنکسازی رکسرورهایی است که در ابعاد مختلف در اتاق سرور قرار گرفتهاند. در بخش پایانی این مطلب با روشهای دیگر خنکسازی مراکز داده و رکسرورها آشنا میشویم.
Calibrated Vectored Cooling در روش خنکسازی کالبیره شده برداری (CVC) از یک فناوری خنککنندگی هوایی برای رکسرورها و مراکز داده استفاده میشود. روش فوق بیشتر در ارتباط با مراکز دادهای استفاده میشود که تعداد رکسرورهای آنها زیاد است و سرورها تراکم بالایی دارند. خنککنندههای فوق مسیر جریان هوا را توسط تجهیزات خاصی بهینهسازی و هدایت میکنند تا سامانه خنکساز بتواند به شیوه مطلوبی گرما را مدیریت کند. این فناوری بیشتر برای خنکسازی سرورهای تیغهای نازک، مدارهای الکترونیکی ماژولار پردازندهها و حافظهها و بردهایی که درون رک سرورها قرار دارند استفاده میشوند تا فضای رکها بیهوده هدر نرود.
راهنمای جامع آشنایی با تجهیزات خنککننده رکسرور (بخش پایانی)
سامانه آب سرد مکانیسیم خنکسازی مرکز داده با سامانه آب سرد (Chilled Water system) عمدتا برای مراکز دادهای در ابعاد متوسط و بزرگ کاربرد دارد. در روش فوق که شرکت گوگل نیز از آن استفاده میکند از آب سرد برای خنکسازی جریان هوایی که درون تجهیزات CRAH محبوس شدهاند استفاده میشود. آب از طریق چیلر (Chiller) یا همان آب سرد کنی که در بخش تاسیسات قرار دارد تامین میشود. البته روش فوق مکملی نیز دارد که جریان آب گرم را از طریق لولههایی به فضای بیرون هدایت میکند تا دومرتبه خنک شوند و به تجهیزات وارد شوند.
راهرو سرد و گرم یکی از مرسومترین روشهای خنکسازی رکسرورهایی که به شکل ردیفی به موازت یکدیگر و روبروی یکدیگر قرار دارند راهروی سرد و گرم است. در ابتدای راهروی سرد تجهیزات سرمایشی قرار میگیرند که درست در مقابل رکها قرار دارند و هوای سرد را به سمت رکها هدایت میکنند. این مکانیزم باعث میشود در پشت رکسرورها راهروهای گرم به وجود آید. راهروهای گرم هوای گرم را به سمت سامانههای تهویه مطبوع هدایت میکنند تا سرد شوند و دومرتبه به راهروی سرد وارد شوند. اگر رکسرورها دارای پانلهای خالی باشند کارشناسان آنها را پر میکنند تا گرمای زیاد در رکسرور انباشته نشود یا هوای سرد به راحتی خارج نشود.
تهویه مطبوع اتاق کامپیوتر مکانیزم تهویه مطبوع اتاق کامپیوتر (CRAC) سرنام Computer Room Air Conditioner عملکردی شبیه به سامانههای مطبوع عادی دارد که انرژی آن توسط کمپرسوری تامین میشود. در سامانههای فوق هوا در راستای واحد خنککننده توسط مادهای سرد کننده پر شده و توسط کمپرسور مکیده میشود. این مکانیزم خنککنندگی بیشتر توسط شرکتهایی استفاده میشود که برای خنکسازی تجهیزات از دمای هوای اتاق استفاده میکنند. در بیشتر موارد مکانیزم CRAC با روش راهروهای سرد و گرم ترکیب شده و استفاده میشود. در این روش تجهیزات CRAC در پشت بام ساختمان قرار میگیرند و بر مبنای الگوی کشش و مکش هوای گرم را خارج و هوای سرد را به ورودی راهرو سرد هدایت میکنند.
کنترلکنندههای هوای اتاق سرور مکانیزم کنترل دمای هوای اتاق سرور (CRAH) سرنام Computer Room Air Handler به عنوان یکی از بخشهای مجموعهای بزرگتر که شامل یک دستگاه آب سردکن است کار میکند. در روش فوق آب سرد شده توسط یک کویل خنککننده درون چرخه خنککنندگی به جریان میافتد و فنهای مربوطه نیز هوای گرم را به خارج از تاسیسات هدایت میکنند. در روش فوق فنها، کویلهای خنککننده (Cooling Coil) و سامانه آبسرد کن برای دفع گرما استفاده میشوند.
مکانیزم خنکسازی Inrow در مکانیزم خنکسازی Inrow سعی میشود تجهیزات تا حد امکان در نزدیکی رکسرورها قرار بگیرد تا بتوانند گرمای تولید شده توسط تجهیزات در راهروی گرم را پیش از آنکه با هوای سرد اتاق مخلوط شوند دریافت کنند. در روش خنکسازی مبتنی بر Inrow فاکتور مشخصی برای اندازهگیری میزان اثرگذاری، چگونگی دریافت هوای گرم منتشر شده توسط تجهیزات و چگونگی هدایت هوای سرد به سمت تجهیزات شبکه وجود دارد که به آن شاخص ضبط میگویند. شاخص فوق مبتنی بر رک (Rack-base) است و مقداری که ارائه میکند بر مبنای 0 تا صد درصد است. هرچه مقدار زیاد باشد نشان میدهد که تجهیزات به خوبی سرد میشوند و اتاق سرور از معماری درستی برخوردار است. مکانیزم خنکسازی Inrow در مقایسه با سایر روشهای ذکر شده عملکرد بهتری دارد، زیرا به منبع تولید گرما (رک) نزدیک است. مکانیزم فوق عملکرد هوشمندانهای دارد و زمانی که تجهیزات اضافی در رکها نصب شود، به سرعت افزایش دما را متوجه میشود و با افزایش ظرفیت خنککنندگی مانع از آن میشوند تا هوای اتاق دومرتبه گرم شود. برای افزایش میزان خنککنندگی ممکن است جریان هوا با اضافه کردن ردیفی از فنها بیشتر شود.