پروتکل ONVIF در دوربین مداربسته چیست و کاربرد آن چگونه است ؟
کلمه ONVIF کوتاه شده عبارت Open Network Video Interface Forum به معنی انجمن ارتباط باز ویدیو (نظارت تصویری) تحت شبکه است .این سازمان به عنوان رابطی بین دوربین های IP با سیستم های مدیریت تصویر VMS شناخته شده است.
در واقع ONVIF یک شرکت تجاری است که در سال 2008 توسط سه شرکت اکسیس، بوش و سونی تاسیس شد. دارای 400 عضو بوده و هدف آن یکپارچه سازی تجهیزات امنیتی نطارت تصویری است، که توسط سایر تولید کنندگان محصولات نظارت تصویری مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع پروتکل ONVIF تنها استاندارد حوزه سیستم مداربسته نظارت تصویری نیست، بلکه استاندارد دیگری به نام PSIA وجود دارد که قبل از ONVIF ارائه شد، اما برخلاف ONVIF پشتیبانی عظیم تولیدکنندگان این صنعت را بدست نیاورد. بنابراین، پس از مدتی استاندارد ONVIFبه عنوان پروتکل استاندارد مورد استفاده در اکثر تولیدکنندگان دوربین های IP و سیستم های نظارت تصویری مورد استفاده قرار گرفت.
سهم بازار شرکت ONVIF در بازار های VMS از دوربین های IP بوده، و سهم بازار شرکت PSIA بییشتر در بازار کنترل تردد و کنترل دسترسی می باشد.
درحقیقت VMS یک نرم افزار نظارتی است، که به شما این اجازه را می دهد تا تصاویریک یا چند دوربین مداربسته IP را مشاهده یا مدیریت نمایید.
از مشکلات بزرگ تجهیزات نظارت تصویری تحت شبکه، یک پارچه سازی آنها بود. یعنی اینکه دوربین ها و تجهیزات دیگر مدار بسته قادر به ارتباط با یکدیگر نبودند، و اگر در یک شبکه دوربین نظارتی می خواستیم دوربینی با برند دیگری استفاده کنیم این امکان وجود نداشت وبطور یقین می بایست محصولات از یک برند انتخاب می شدند. در واقع ONVIF یک توافق نامه جهانی یا یک پروتکل جهانی است، که اکثر دوربین های مداربسته و دستگاههای جدید از این پروتکل پشتیبانی میکنند. پروتکل ONVIF یک پروتکل جهانی برای ایجاد ارتباط استاندارد میان دوربین های مداربسته تحت شبکه و دستگاه های ضبط کننده تصویربا برندهای مختلف میباشد. با استفاده از پروتکل ONVIF این امکان برای دوربین های تحت شبکه بوجود می اید تا بدون توجه به برند بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.
بطور کلی هدف این پروتکل که تحت انجمن جهانی ONVIF مطرح گردیده است، شامل:
- استاندارد سازی ارتباط بین تجهیزات حفاظتی تحت شبکه
- امکان استفاده از دوربین ها در شبکه بدون توجه به مدل یا برند
- امکان دسترسی تمامی شرکت ها و تولید کنندگان به تکنولوژی ارتباطی در ONVIF
ویژگی های ONVIF
قابلیت های مختلف قابل استفاده مانند آلارم هشدار، تجزیه و تحلیل ویدئو، صدا و کنترل دوربین PTZ، به نسخه یا ورژن پروتکل بستگی دارد، نسخه های X.1 بسیار قدیمی هستند. عملا دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند. نسخه های X.2 پروتکلONVIF دارای پروفایلهای مختلفی هستند. هر پروفایل از قابلیت های ارتباط و همکاری خاصی از ویژگیهای بین دستگاه ها پشتیبانی میکند.
پروفایل های ONVIF
پروفایل S: این پروفایل، سیستمهای ویدئویی IP مانند صدا و تصویر وکنترلهای دوربین PTZ خروجی رله، تغییر پارامترهای تصویر ،Multicast را بعهده دارد.
پروفایل C: این پروفایل به سیستمهای کنترل تردد، و دوربین مدار بسته تحت شبکه ،تظیمات و اطلاعات سایت، مدیریت هشدار و رویداد، کنترل دسترسی را بعهده دارد.
پروفایل G: این پروفایل ذخیره سازی ، ضبط ، جستجو و بازیابی ویدئو را انجام می دهد.
پروفایل Q: این پروفایل کشف و پیکربندی دستگاه و همچنین مدیریت گواهینامه های TLS را نشان میدهد.
پروفایل A: این پروفایل دسترسی برای بازیابی اطلاعات ، وضعیت و رویدادها و پیکربندی موجودیتهای مرتبط با سیستم کنترل دسترسی فیزیکی (PACS) مانند قوانین دسترسی ، اعتبارنامهها و برنامه ها را انجام می دهد.
پروفایل :T این پروفایل وظیفه پشتیبانی از ویژگیهای ویدئو مانند استفاده از فرمتهای رمزگذاری H.264 وH.265 ، تنظیمات تصویربرداری و رویدادهای هشدار مانند تشخیص حرکت را بعهده دارد.
مزیت اصلی این استاندارد، آزادی عمل برای انتخاب سخت افزار از هر سازنده است که با این استاندارد کار می کند. با این استاندارد، دیگر کاربر به یک راه حل و تکنولوژی اختصاصی و منحصر به فرد وابسته نیست. پلت فرم ONVIF اکثر مزایایی که دوربین هایIP ارائه می دهند را با خود به همراه دارد و همانطور که دستگاه های ONVIF گسترش یافته و به عنوان یک جریان اصلی شناخته شدند ، تامین کنندگان نرم افزارها، وقت کم تری را صرف ادغام برنامه های راه اندازی اختصاصی می کنند و درمقابل قابلیت های جدید را توسعه می دهند.
مزایای پروتکل ONVIF
مزیت اصلی این استاندارد، آزادی عمل برای انتخاب سخت افزار از هر سازنده است که با این استاندارد کار می کند. با این استاندارد، دیگر کاربر به یک راه حل و تکنولوژی اختصاصی و منحصر به فرد وابسته نیست. پلت فرم ONVIF اکثر مزایایی که دوربین هایIP ارائه می دهند را با خود به همراه دارد و همانطور که دستگاه های ONFIV گسترش یافته و به عنوان یک جریان اصلی شناخته شدند ، تامین کنندگان نرم افزارها، وقت کم تری را صرف ادغام برنامه های راه اندازی اختصاصی می کنند و درمقابل قابلیت های جدید را توسعه می دهند.
معایب ONVIF
ممکن است هنگامی که از نرم افزار استفاده می کنید برخی از ویژگی ها و ارتقاء سازی های دوربین IP موجود نباشد. برای استفاده بهینه از این ویژگی ها ممکن است نیاز باشد تا از نرم افزار اختصاصی خود سازندگان استفاده نمایید یا نرم افزاری را انتخاب کنید که این ارتقاء سازی را پشتیبانی می کند.