کابل های cat یکی از مهمترین و سادهترین موارد مورد استفاده در حوزه علوم کامپیوتری و شبکه است و افرادی که در این حوزه فعالیت دارند، باید انواع آن را بشناسند. آیا شما هم میخواهید با کابل های cat و انواع آن آشنا شوید؟ در این مقاله از سایت پرشیا سیستم، به معرفی انواع کابل های cat و تفاوت و کاربردهای آنها پرداختهایم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
کابل cat چیست؟
کابل های شبکه را با توجه به دستهبندی که دارند، به طور مختصر cat مینامند که خلاصه شده کلمه category به معنای دستهبندی است. شبکهها، حتی شبکههای خانگی، به وسیله کابلکشی عملکرد بهتری دارند و خروجی بهتری نسبت به شبکههای بدون سیم ارائه میدهند. همچنین در شبکههای کابلی امکان هک کردن سیستم نسبت به سیستمهای بدون سیم بسیار کمتر است. از این رو، استفاده از کابل های cat بیش از پیش مورد نیاز و استقبال خواهد بود. این کابلها، با توجه به عملکرد و سرعتی که در انتقال اطلاعات ارائه میدهند در دستههای مختلف قرار میگیرند. اگر شما هم برای شبکههای خانگی و حتی شبکههای بزرگ و اداری خود از سیستم کابلکشی استفاده میکنید، بهتر است که با کابل های cat بیشتر آشنا شوید؛ در این بخش شما را با این موارد آشنا میکنیم.
انواع کابل های Cat از لحاظ شیلد
کابل های cst از نظر شیلد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. به عبارتی از لحاظ شیلد، کابل های Cat دارای استانداردهایی هستند که در زیر آورده شده است:
- استاندارد U/TPP: این کابل بدون شیلد است و دارای زوج سیم تابیده بدون شیلد میباشد.
- استاندارد F/UTP: کابل دارای شیلد فویل و زوج سیم تابیده بدون شیلد میباشد
- استاندارد U/FTP: کابل بدون شیلد است و زوج سیم تابیده با شیلد فویل دارد
- استاندارد S/FTP: کابل شیلد دار بافته شده و زوج سیم تابیده با شیلد فویل میباشد.
در استفاده از این نوع کابلها موارد زیر مشکلات زیادی را ایجاد میکنند:
- فاصله نزدیک
- rise time و fall timeهای کوتاه
- سیگنال فرکانس بالا،
- crass talk
- نویز
بنابراین در موارد حساس باید به شیلد مناسب کابل توجه ویژه شود. با اضافه کردن این محافظهای فلزی در پیرامون کابلها میدانهای الکترومغناطیس بیرونی بلاک میشوند.
انواع کابل های cat با توجه به نوع عملکرد
کابل های cat، با توجه به عملکرد مورد استفاده قرار میگیرند. این کابلها با شمارهای که پس از cat میآید، شناخته میشوند. این شمارهگذاری، قدرت انتقال داده و سرعت این کابلها را بر اساس فرکانس در اختیار شما قرار میدهد؛ برای مثال کابل های cat1 به دلیل سرعت بسیار پایین و عدم حمایت از ترافیک مناسب، در شبکههای کامپیوتری مورد استفاده قرار نمیگیرند. برای استفاده در شبکهها، معمولا به سراغ کابل های cat با عملکرد بهتری میروند. کابل های cat2، cat3، cat4، cat5 و cat6 برای استفاده در شبکههای مختلف با توجه به نوع شبکه به کار میروند. کابل های جدیدتر، از تکنولوژی بالاتر و پهنای فرکانس بیشتری پشتیبانی میکنند. در ضمن، هرچه کابل طول بیشتری داشته باشد، سرعت انتقال آن نیز کمتر خواهد بود. کابل هایی که برای شبکه خانگی مورد استفاده قرار میگیرند، کمتر از 100 متر طول دارند؛ بنابراین مسئله طول در این کابلها محدودکننده سرعت انتقال نیست.
کابل cat2، cat3 و cat4 در شبکه
کابل cat2 از 4 سیم در ساختار خود تشکیل شده که دو به دو به هم تابیده شدهاند. سرعت انتقال داده در این کابلها، 4 مگابیت بر ثانیه است و در Token Ring به کار میروند. استفاده از این کابل در شبکههای امروزی متداول نیست و بیشتر در شبکههای تلفن قدیمی استفاده میشوند. پهنای باند در این کابل 4 مگاهرتز است.
کابل cat3 از 4 جفت سیم که به تابیده شدهاند، تشکیل شده و سرعت حداکثری آن 10 مگابیت بر ثانیه است که پهنای باند آن به 16 مگاهرتز نیز میرسد. این نوع کابل نیز در سیستم تلفن قدیمی مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از کابل cat3 و نسلهای بعد از آن بود که انسان توانست فواصل بیشتر از 100 متر را نیز کابلکشی کند.
کابل cat4 نیز مانند کابل cat3 دارای 4 جفت سیم مسی در هم تنیده است؛ ولی سرعت حداکثری آن به 16 مگابیت بر ثانیه میرسد. پهنای باند آن نیز 20 مگاهرتز است. این کابل نیز در شبکه Token Ring به کار میرود و امروزه استفاده از آن چندان متداول نیست.
کابل cat5 در شبکه
این نوع کابل نیز از 4 جفت سیم مسی در هم تنیده ساخته شده است. با این تفاوت که جک RJ45 نیز روی خود دارد. سرعت در این کابل از کابل های cat3 و cat4 بیشتر است و در شبکه Token Ring به کار میرود. سرعت این کابل 100 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند آن نیز 100 مگاهرتز است. همچنین در شبکههای Token Ethernet و Fast Ethernet نیز کاربرد دارد.
سرعت و طول بیشتر در این کابلها، با استفاده از پیچش بیشتر در هر اینچ حاصل شده است. برای جلوگیری از اختلال در استفاده از این کابل در فواصل بیشتر از 100 متر باید از پل یا تجهیزات دیگر شبکه کمک بگیریم. به دلایل مختلف، استفاده از این کابلها در سالهای اخیر صورت نمیگیرد و حتی به دست آوردن آنها نیز کمی سخت است.
نوع دیگری از کابل UTP cat5 نیز کابل cat5e UTP است که سرعت انتقال در آن به 1 گیگابایت بر ثانیه نیز میرسد و علاوه بر شبکههای بالا، در شبکه Gigabit Ethernet نیز به کار میرود. همچنین این کابل به منظور جلوگیری از تداخل ناخواسته در سیستم طراحی شده که مزیت بهبود یافتهای نسبت به نسخه قبلی به شمار میرود. همچنین قیمت مناسب این نسخه باعث استفاده بیشتر شده است.
کابل شبکه UTP از نوع cat6
کابل cat6 که به لحاظ ظاهری شبیه به کابل cat5e است، در فواصل 50 متری، امکان تجربه سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه را میدهد. ولی در فواصل بیشتر از 100 متر به 1 گیگابایت بر ثانیه کاهش مییابد. همچنین پهنای باند آن نیز 250 مگاهرتز خواهد بود. تفاوت این کابل با cat5e، وجود یک جداکننده در بین جفتهای سیم است تا تداخلات الکترومغناطیسی به حداقل برسند. با ارائه کابل cat6a، پهنای باند کابل cat6 تا 500 مگاهرتز افزایش یافت. همچنین ضخامت و حفاظت در این کابلها نیز بیشتر شده است.
کابل شبکه UTP از نوع cat7 در شبکه
در این نوع از کابل های cat شبکه، افزایش سرعت را شاهد نیستیم؛ اما پهنای باند به 600 مگاهرتز افزایش یافته است. در مسافتهای طولانی، شاهد سرعت 10 مگابیتی هستیم؛ ولی در مسافتهای کمتر (مثلا 15 متر) سرعت انتقال در این کابل به 100 مگابیت هم میرسد. همچنین، هر جفت از سیمها را یک شیلد در بر گرفته و یک شیلد دیگر، تمام جفت سیمها را با هم در بر میگیرد. از این نوع کابل در دیتاسنترها و ارتباطات backbone و دستگاههای ذخیره استفاده میشود. البته یکی از نقصهای این کابل مانند کابل مدل cat6، مسافت آن است که در مسافتهای طولانی، سرعت آن ممکن است کاهش یابد.
کابل Cat 7a
درست است که کابل های cat 7 مزایای زیادی دارند اما به دلیل داشتن یکسری محدودیتهای فنی با مشکلاتی روبهرو بودند، از این تولیدکنندگان این کابل را به cat 7a ارتقاء دادند. منظور از a در این نامگذاری واژه Augmented است. این استاندارد بعد از cat 8 بروزترین استاندارد تایید شده برای کابلکشی ساختیافته است. لازم به ذکر از که برای کابلکشیهای عمومی استفاده از cat 8 پیشنهاد نمیشود. کابل Cat 7a در فرکانسهای تا 1000 مگاهرتز عمل میکند. انتقال دادهها در این کابلها در طول کمتر از ۱۵ متر تقریباً ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه است و در طولهای کمتر از ۵۰ متر، ۴۰ گیگابیت برثانیه و در طولهایی تا ۱۰۰ متر، ۱۰ گیگابیت برثانیه میباشد. پهنای باند این کابل در مقایسه با cat 7 افزایش قابل توجهی داشته است. این نوع کابلها برای مقاومت در برابر نویز و تداخل جریانهای الکترومغناطیسی دارای یک لایه محافظ قدرتمند هستند. این موضوع باعث شده قطر کابل cat 7a از cat 7 بیشتر شود.
کابل cat 8
کابل های cat 8 جدیدترین کابل های شبکه تایید شده برای کابلکشی ساختیافته است. این کابلها تا فرکانس ۲ گیگاهرتز را پشتیبانی میکنند و با کابلهای نسل قبل خود تفاوتهای بسیاری دارند. کابل Cat8 هم برای مقاومت در برابر نویز احتیاج به شیلد دارد، اما خوب است بدانید که کابل های Cat8 قادرند سرعت 25 گیگابیت بر ثانیه یا حتی 40 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کنند. کابل Cat8 را میتوان با سوکت RJ-45 یا سوکتهای غیر RJ45 خاتمه داد. یکی از ویژگیهای کابل Cat8 این است که با مدلهای قبلی خود سازگار است و هیچ مشکلی در استفاده از آن با سوکتهای استاندارد Cat7 و نسلهای قبلی وجود ندارد. کابل cat8 در مراحل اولیه تهیه و طراحی به سر میبرد و احتمالا طی سالهای آینده شاهد نسل جدیدی از کابل های cat باشیم که محدودیتهای نسخههای قبلی را نداشته باشند.
قیمت کابل های cat
قیمت کابل های cat با توجه سرعت و پهنای باندی که ارائه میکنند متفاوت خواهد بود. همچنین با توجه به برند سازنده و طول کابل نیز ممکن است قیمت انواع این کابل تغییر کند. کابل های شبکه cat6 که در بازار بیشتر موجود هستند و با توجه به مزایایی که دارند و قیمت گذاری مناسب، طرفدارن بیشتری نیز دارند. قیمت این کابلها، بین 2 میلیون تومان تا 9 میلیون تومان متغیر است و قیمت این محصولات به طول کابل و شرکت سازند نیز بستگی دارد. برای خرید کابل های cat مناسب و بادوام، بهتر است که از طریق شرکتهای معتبر اقدام به خرید کنید. شرکت پرشیا سیستم که سابقه زیادی در عرضه محصولات شبکه و کابل دارد، با ارائه کابل های cat با قیمتگذاری مناسب، بهترین کیفیت را در اختیار مشتریان خود قرار داده است.
سخن پایانی
در این مقاله با انواع کابل cat و ویژگیها و کاربردهای آنها آشنا شدید. همان طور که خواندید برای داشتن عملکرد بهتر شبکهها حتی در شبکههای خانگی از کابلکشی استفاده میشود زیرا خروجی بهتری نسبت به شبکههای بدون سیم ارائه میدهند. اگر با خواندن این مقاله تصمیم به تهیه کابل شبکه برای شبکه خانگی و یا اداری خود گرفتید ما در پرشیا سیستم انواع کابل های cat را در اختیار شما قرار میدهیم.
ممنون که تا پایان مقاله همراه ما بودید امیدواریم مطالب این بخش به شما در تهیه کابل شبکه مورد نیازتان کمک کرده باشد.