مقایسه محصول

8 مورد از امکانات روترها و نقش آن‌ها که نمی‌دانید!

فهرست مطالب

امکانات روترها بخش مهمی از پیشرفت تکنولوژی به حساب می‌آیند. اگر اندکی با مباحث شبکه‌ای سروکار داشته باشید، احتمالا نام روتر، امکانات روترها و سوئیچ به گوشتان خورده ‌است. روترها قلب شبکه هستند که در چند سال اخیر نوعی دستگاه‌های بی‌سیم به حساب می‌آمدند که وب را تنها به خانه یا محل کار متصل می‌کردند. اکنون روترها چیزی فراتر از یک دستگاه متصل‌کننده هستند. روترها از مهم‌ترین پیشرفت‌های تکنولوژی محسوب می‌شوند؛ به طوری که تقریبا همه ما از روترها در زندگی روزمره و یا کاری خود استفاده می‌کنیم بدون اینکه کاربرد آن را بدانیم. در ادامه این مطلب از پرشیا سیستم، با زبانی ساده به شرح مفهوم روتر، امکانات روترها و هر آنچه که کمک کند تا درک بهتری از دستگاه‌های شبکه داشته باشید، می‌پردازیم.

کار روتر چیست و چرا به روتر نیاز داریم؟

به زبان ساده، روتر (Router) اینترنت را به دستگاه‌ها متصل می‌کند. در واقع روترها نوعی دستگاه برای مسیریابی میان شبکه‌ها هستند و اتصالی میان دو شبکه جداگانه ایجاد می‌کنند. برای مثال و درک ساده‌تر، برای اتصال شبکه‌های کوچک مانند گوشی‌های موبایل یا کامیپوتر در خانه یا محل کار به شبکه اینترنت، نیاز به دستگاهی داریم که این اتصال را برقرار کند. دستگاهی که این وظیفه را بر عهده دارد، روتر است که اتصال و دستیابی شبکه‌های کوچک به اینترنت را فراهم می‌سازد.

 در واقع مودم‌های اینترنتی ما در کنار یکدیگر، امکانات روترها را انجام می‌دهند. در تعریف تخصصی می‌توان گفت داده‌های موجود در شبکه‌ (Packet) که در جریان هستند، برای تبادل و انتقال میان شبکه‌های مختلف عبور می‌کنند و نیاز به دستگاهی دارند که این داده‌ها را به مقصدی دیگر منتقل کنند. این دستگاه‌ها روترها هستند که نوعی کامپیوتر اختصاصی به شمار می‌آیند و باید از میان هزاران مسیر، پیغام‌ کاربران را با سرعت هرچه تمام‌تر به مقصد مورد نظر انتقال دهند. روتر یک آدرس آی پی (IP) در اختیار دستگاه‌های شبکه قرار می‌دهد تا داده‌ها را دریافت و به آدرس مقصد یا مبدا ارسال کند. 

روترها که نمیددانید - 8 مورد از امکانات روترها و نقش آن‌ها که نمی‌دانید!

امکانات روترها و دسترسی‌های کارآمد

امکانات روترها فراتر از اتصال شبکه‌ای میان رایانه‌ها و اینترنت است. مهندسان کامپیوتر با هدف برقراری ارتباط میان این دستگاه‌ها، دیگر امکانات روترها را منتشر می‌کنند. در ادامه به شرح امکانات روترها و توضیح هریک می‌پردازیم:

1. نقطه دسترسی Wi-Fi (Wi-Fi access point) از امکانات روترها

بیشتر روترهایی که در بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای یک نقطه دسترسی Wi-Fi (AP) داخلی برای اتصال بی‌سیم رایانه‌های شخصی و سایر دستگاه‌های مجهز به آداپتورهای Wi-Fi هستند. علاوه بر این می‌توان AP‌های اضافه برای افزایش برد روتر خریداری کرد. AP مستقل قابلیت‌های بی‌سیم را به روتر سیمی می‌افزاید.

2. دسترسی به حالت وای‌فای مهمان (Guest Wi-Fi access)

یکی از امکانات روترها دسترسی به وای‌فای مهمان است که فروشندگان معمولاً از آن به عنوان دسترسی مهمان بی‌سیم یاد می‌کنند. این ویژگی کمک می‌کند تا یک شبکه بی‌سیم جدا (SSID) از شبکه بی‌سیم اصلی با تنظیمات امنیتی متفاوت پخش شود. به دلیل جدا بودن، این دو شبکه به ترافیک و رایانه‌های موجود در شبکه اصلی دسترسی ندارند. Guest Wi-Fi access به راحتی این امکان را در اختیار بازدیدکنندگان و پیمانکاران قرار می‌دهد تا شبکه خصوصی را ایمن نگه داشته و به شبکه بی‌سیم عمومی دسترسی  داشته باشند. امروزه اکثر روترهای موجود در بازار به راحتی دسترسی مهمان به شبکه بی‌سیم را فراهم می‌آورند. در برخی موارد، این دسترسی به صورت پیش‌فرض فعال شده ‌است. برای تامین امنیت بیشتر، بهتر است به نهادهای خارجی اجازه دسترسی به شبکه‌ها داده نشود؛ در غیر این صورت باید نسبت به غیرفعال‌سازی این دسترسی اقدام کنید.

ممکن است روترها از فرکانس‌های چندگانه پشتیبانی کنند و مهمان به سرعت‌های 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز دسترسی پیدا کند. در این صورت می‌توان دسترسی مهمان به شبکه کندتر 2.4 گیگاهرتز را محدود کرده و دسترسی با کارایی بالاتر را فقط برای اتصالات داخلی ذخیره کرد. یکی دیگر از قابلیت‌های این امکانات، محدود کردن دسترسی مهمان به ساعاتی محدود در شبانه‌روز است. این‌گونه می‌توان با برنامه‌های مدیریت تلفن‌همراه که توسط اکثر تولیدکنندگان ارائه می‌شود، رمز عبور را تغییر داده و  دسترسی به فرکانس‌های مختلف را کنترل کرد. همچنین می‌توان با استفاده از این برنامه‌های مدیریتی، دسترسی مهمان در حال پرواز از اکثر تلفن‌های هوشمند را فعال و غیرفعال نمود.

3. شبکه‌های محلی مجازی و SSIDهای متعدد (Virtual LANs and multiple SSIDs)

یکی از امکانات روترها ایجاد چندین شبکه سفارشی جداگانه ‌است. بسیاری از روترها امکاناتی فراتر از مهمان بی‌سیم ساده هستند. برخی از روترها این امکان را فراهم می‌آورند تا با استفاده از شبکه‌های محلی مجازی (VLAN)، چندین شبکه سفارشی جداگانه ایجاد شود. همچنین این روترها از چندین SSID برای ارائه شبکه‌های بی‌سیم مجازی فعال استفاده می‌کنند؛ برای مثال می‌توان یک VLAN برای مدیریت ایجاد کرده و در آن اطلاعات مهم شرکت بارگذاری شود یا یک VLAN برای کارمندان عادی برای به اشتراک‌گذاری فایل‌ها و یک VLAN برای آن دسته از مهمانانی که دسترسی محدودی به اینترنت دارند، اختصاص داده شود. می‌توان پس از ایجاد این VLANها، پورت‌های اترنت روتر را به VLAN موردنظر اختصاص داده و یک SSID جداگانه برای هر VLAN در نظر گرفت. در صورت استفاده از احراز هویت 802.1X، می‌توان کاربران را به یک VLAN اختصاص داده و هنگام اتصال به هر پورت اترنت و یا هنگام اتصال به یک SSID، به راحتی به VLAN خود متصل شد.

4. سرور و مشتری VPN (VPN Server and Client)

سرور و یا کلاینت شبکه خصوصی مجازی (VPN) یکی از امکانات روترها است. بسیاری از فروشندگان، این دستگاه‌ها را به عنوان روتر VPN به فروش می‌رسانند. سرور VPN داخلی کمک می‌کند تا امکان دسترسی ایمن به شبکه و فایل‌ها در مکان‌های مختلف فراهم شود. سرویس گیرنده VPN داخلی، یک روتر را با یک سرور VPN به روتر دیگر متصل می‌کند تا به‌طور ایمن، دو شبکه از طریق اینترنت به یکدیگر وصل شوند و این امکان فراهم می‌شود تا منابع و فایل‌های شبکه بین دو یا چند مکان فیزیکی، به اشتراک گذاشته شوند.

5. پورت USB برای چاپگرها و درایوها (USB port for printers and drives)

برخی از روترها مجهز به یک پورت USB هستند و به این صورت یک چاپگر USB یا درایو خارجی را با شبکه به اشتراک می‌گذارند. یک دستگاه ذخیره‌سازی متصل به شبکه (NAS) برای به اشتراک‌گذاری فایل‌ها به صورت متمرکز، بسیار مفید است.

6. محافظت از بدافزار و هرزنامه (Malware and spam protection)

روترهای تجاری ویژگی‌های امنیتی منحصربه‌فردی دارند و معمولاً دروازه‌های مدیریت تهدید یکپارچه (UTM) نامیده می‌شوند. این روترها برای سایت‌ها و ایمیل‌های خطرناک یا نامناسب به صورت آنتی ویروس و ضدهرزنامه‌های مسدودکننده عمل می‌کنند. رایانه‌های فردی یک ابزار آنتی ویروس نصب شده دارند؛ اما یک دروازه UTM به شناسایی بدافزارها قبل از رسیدن به رایانه‌های فردی کمک کرده و محافظتی ایده‌آل فراهم می‌کند. برخی اوقات دروازه‌های UTM ویژگی‌های تشخیص نفوذ و پیشگیری را برای کمک به مسدود کردن تهدیدات شبکه محلی یا اینترنت اضافی ارائه می‌کنند.

7. پورت WAN دوگانه یا پشتیبان فیبر پهن باند (Dual or backup WAN port broadband fiber)

روتر تجاری دو پورت WAN اینترنت دارد و اتصال اینترنتی دیگری را برای تهیه نسخه پشتیبان یا تعادل بار فراهم می‌آورد. می‌توان روتر را به دو کابل یا خط DSL از ارائه‌دهندگان خدمات مختلف و یا یک آداپتور USB 4G وصل کرد تا اگر یکی از کابل‌ها اتصال خود را از دست داد، اتصال پشتیبان کار خود را انجام دهد. برخی از روترها این امکان را فراهم می‌آورند تا پهنای باند اینترنت را با استفاده از هر دو اتصال اینترنتی به صورت همزمان افزایش داد که معمولا این حالت را تعادل بار می‌نامند.

8. سرور RADIUS (RADIUS server)

تعدادی از روترها یک سرور داخلی دارند تا احراز هویت 802.1X را فعال کند تا حالت سازمانی امنیت WPA یا WPA2 برای Wi-Fi در دسترس باشد. این حالت از امنیت، بیشتر از امنیت کلید پیش شارد (PSK) است که روترهای مصرف‌کننده با استفاده از خدماتی مانند WPA (دسترسی محافظت شده از Wi-Fi) ارائه می‌کنند. با استفاده از RADIUS، می‌توان به هر کاربر یک نام کاربری و رمز عبور اختصاص داد و سپس در صورتی که کاربر دستگاه Wi-Fi خود را ترک یا گم کرد، دسترسی را تغییر داده یا لغو کرد.

روترها - 8 مورد از امکانات روترها و نقش آن‌ها که نمی‌دانید!

مزایای استفاده از امکانات روترها

استفاده امکانات روترها مزایای زیادی دارند. ارسال بسته‌های دیتا بین دو شبکه مختلف از مهم‌ترین مزایای روترها است. برخی از مزایای دیگر روترها عبارت‌اند از:

  • روترها 4 الی 8 چورت شبکه دارند و می‌توان با ابزارهایی مانند پرینتر با سایر رایانه‌ها اتصال برقرار کرد.
  • روترهای پیشرفته و جدید به قابلیت Network Address Translation دسترسی دارند.
  • روترها مجهز به فایروال، برای محافظت از شبکه‌ داخلی هستند.
  • روترها امنیت موجود در شبکه‌ها را حفظ می‌کنند و عملکرد شبکه‌ها را افزایش می‌دهند.
  • روترها محدوده شبکه را افزایش داده و قابلیت اطمینان در شبکه‌ها را افزایش می‌دهد.
  • روتر محدودیت طول کابل 1000 متری برای اتصال به دستگاه‌ها را حل می‌کند.

نقش امکانات روترها در زندگی روزمره

در این مقاله به شرح امکانات روترها و مزایای استفاده از آن‌ها پرداختیم. امروزه که در هر خانه و یا محل کار چندین سیستم مختلف کامپیوتر و موبایل وجود دارد، نیاز به روترها برای تفکیک آدرس دستگاه‌ها ضرورت می‌یابد. روتر حتی در زمان عدم دسترسی به اینترنت، میان دستگاه‌ها و شبکه‌های موجود اتصال برقرار می‌کنند؛ پس روترها یکی از بعدهای مهم تکنولوژی هستند. برای آشنایی بیشتر با روترهایی همچون روتر VPN و عملکرد آن و همچنین خرید روتر وای‌فای، به وبسایت پرشیا سیستم مراجعه کنید.

منبع : https://www.pcworld.com/article/451744/8-essential-features-you-need-in-a-business-router.html

اشتراک گذاری:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
مطالب مرتبط
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
02154871200