کاربرد دکمه WPS در روترها چگونه است ؟
برای اطلاع از کاربرد دکمه WPS باید اول بدانیم که WPS سرنام Wi-Fi Protected Setup یک استاندارد ارتباطی است که سعی میکند به شکلی ایمن و ساده به کاربران اجازه دهد به شبکههای وایفای متصل شوند. لازم به توضیح است که امکان بهکارگیری WPS تنها روی شبکههای بیسیمی فراهم است که از الگوریتمهای رمزنگار WPA یا WPA2 استفاده میکنند. به عبارت دقیقتر توصیه نمیشود روی شبکههای بیسیمی که از پروتکل امنیتی WEP استفاده میکنند از قابلیت فوق استفاده کنید، زیرا هکرها میتوانند با استفاده از روشهایی که به آنها اشاره شد از سد مکانیزم امنیتی عبور کرده و به شبکه وایفای متصل شوند.
Wi-Fi Protected Setup راهکاری سریع برای اتصال به وایفای
برخی از کاربران در اتصال به شبکههای بیسیمی که از الگوریتمهای رمزنگار استفاده میکنند با مشکل روبرو هستند. برای حل این مشکل اتحادیه WiFi راهکاری ساده برای دسترسی به شبکههای بیسیم ارائه کرد و نام آنرا WPS گذاشت. البته برخی تولیدکنندگان مودمروتر از نامهای مختلفی برای توصیف این فناوری استفاده میکنند. بهطور مثال، در برخی از روترها این فناوری QSS نام دارد، در حالی که در برخی دیگر با همان نام WPS شناخته میشود. هر زمان دکمهای روی روتر بیسیم با نام WPS مشاهده کردید، باید بدانید که اشاره به فناوری فوق دارد. در شرایط عادی برای اتصال به روتر-مودم باید نام شبکه (SSID) و گذرواژه شبکه را بدانید. در برخی موارد کاربران دوست دارند به سادهترین شکل به شبکه وایفای متصل شوند. کاری که WPS انجام میدهد سرعت بخشیدن به فرآیند اتصال به سادهترین شکل ممکن است. زمانی که از ویژگی فوق استفاده میکنید دیگر نیازی به دانستن گذرواژه ندارید. برای بهرهمندی از ویژگی فوق لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا باید دکمه WPS روی روتر را فشار دهید تا ویژگی فوق فعال شود. در مرحله بعد به تنظیمات دستگاه همراهی بروید که در نظر دارید با استفاده از آن به شبکه متصل شوید. در ادامه به بخش وایفای دستگاه بروید و از فهرست شبکههای موجود شبکه وایفایی که قصد اتصال به آنرا دارید انتخاب کنید. پس از انتخاب وایفای قادر هستید بدون نیاز به وارد کردن گذرواژه به شبکه متصل شوید، البته در برخی موارد لازم است پینکدی را برای اتصال وارد کنید.
- اگر در خانه یا محل کار از تجهیزاتی استفاده میکنید که دکمه WPS روی آنها تنظیم شده، برای اتصال دستگاه موردنظر و روتر به یکدیگر کافی است دکمه WPS روتر و دستگاه دیگر شبیه به پرینتر را فشار دهید تا بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
- روش دیگری که اجازه میدهد به شکل ساده از WPS استفاده کنید وارد کردن پینکد 8 رقمی است که پیشتر به آن اشاره کردیم. مودمها صفحهای برای وارد کردن یک پینکد 8 رقمی دارند که اجازه میدهد کاربر با وارد کردن این پینکد روی دستگاه خود به سادگی با روتر ارتباط برقرار کند.
در حالت کلی باید به این موضوع اشاره کنیم که تنظیمات مربوط به WPS روی روترهای مختلف متفاوت است. با اینحال، تمامی روترهای مجهز به قابلیت فوق به کاربران اجازه میدهند روی هر یک از باندهای 2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز به شکل مجزا از WPS استفاده کنند. برای هر یک از فرکانسهای فوق کاربر میتواند به دو صورت ویژگی WPS را فعال کند. در حالت اول که تولیدکنندگان روتر پیشنهاد میکنند برای اتصال باید دکمه فیزیکی روی دستگاه فشار داده شود تا فرآیند اتصال برقرار شود. در روش دوم کاربر باید گزینه PIN code تنظیمات روتر را انتخاب کند و در زمان اتصال دستگاههای همراه پینکدی که در فیلد Current PIN وجود دارد را وارد کند تا اتصال برقرار شود. در کنار فیلد Current PIN دکمهای بهنام Generate وجود دارد که برای ساخت یک پینکد جدید از آن استفاده میشود. روش اتصال به شیوه فیزیکی امنیت بیشتری دارد و اجازه میدهد دستگاهها برای مدتی به روتر متصل شوند و زمانی که اتصال قطع شد، ویژگی فوق را غیر فعال کرد.
مکان قرارگیری دکمه WPS کجاست؟
WPS به شکل پیشفرض در تنظیمات روتر فعال است و همچنین دکمهای فیزیکی در کنار درگاههای اترنت برای این قابلیت در نظر گرفته شده است. زمانی که دکمه فوق فشار داده شود این قابلیت روی روتر فعال میشود. در برخی از روترها ویژگی فوق همواره با روشن و خاموش کردن روتر فعال میشود، در این مدلها برای فعالسازی یا غیر فعال کردن WPS لازم است دکمه خاموش و روشن کردن برای 3 ثانیه نگه داشته شوند، در حالی که برای خاموش کردن روتر تنها یکبار فشار این دکمه کافی است. در حال حاضر ویژگی فوق در سیستمعاملهای ویندوز و اندروید به خوبی پشتیبانی میشود و کاربرانی که از سیستمعاملهای ویندوز 7 ،8 و 10 استفاده میکنند مشکل خاصی از بابت دسترسی به قابلیت فوق ندارند. با اینحال کاربران سیستمعاملهای iOS و OS X هنوز نمیتوانند از ویژگی فوق استفاده کنند.
WPS یک قابلیت ایمن است؟
در حالی که بهکارگیری فناوری فوق ساده بوده و دردسر خاصی ندارد، اما ضریب امنیت آن زیاد نیست. بهطور مثال، در سال 2011 میلادی یک حفره امنیتی در WPS شناسایی شد که به هکرها اجازه میداد به سرقت اطلاعات کاربران شبکههای وایفای بپردازند. همچنین، هکرها میتوانند از تکنیکهایی شبیه به جستوجوی فراگیر برای درهم شکستن پینکد 8 رقمی استفاده کنند. به همین دلیل پیشنهاد میشود در صورت امکان از روشهای ایمن برای برقراری ارتباط با شبکه وایفای و اتصال به روتر استفاده کنید.