پارکینگ هوشمند چیست؟

در شهرهای بزرگ پیدا کردن جای پارک برای اکثر افراد تبدیل به چالشی آزاردهنده شده است. ضمن آن علاوه براتلاف وقت اشخاص، آلودگی های هوا و  آلودگی صوتی را نیز ایجاد می کند. از طریق پارکینگ هوشمند میتوان جارک پارک را در ساعات شلوغی به آسانی پیدا کرد، زیرا که برخی از فضاهای خالی پارکینگ ممکن است در نقاط دور افتاده قرار داشته باشند و قابل روئیت نبوده در نتیجه به ندرت اشغال شوند. با استفاده از تکنولوژی امروزی و برای بروز ماندن پروژه ها استفاده از سیستم هوشمند نیز  در پارکینگ ها ضروری است. زیرا با افزایش جمعیت و افزایش تعداد خودروها باید از فضای پارکینگ نیز بطور بهینه استفاده کرد. استفاده از نیروی انسانی برای کنترل تردد وسایل نقلیه کار دشواریست، به همین دلیل نیاز به یک سیستم پارکینگ هوشمند برای پارکینگ ها بسیار ضروری می باشد.

در پارکینگ هوشمند تمامی کارها بصورت هوشمند اجرا خواهد شد. مواردی مانند ثبت ورود و خروج خودرو، باز و بسته شدن در پارکینگ بطور اتومات، روشنایی موجود در پارکینگ، صدور کارت، ثبت پلاک وسیله نقلیه، هدایت خودرو به محل پارک، پرداخت هزینه و دریافت کارت همه بطور هوشمند اجرا میشود.

فهرست مطالب

انواع پارکینگ هوشمند

پارکینگ ها به انواع مختلفی دسته بندی می شوند که عبارتست از پارکینگ پازلی، پارکینگ خانگی، پارکینگ برجی، پارکینگ زیرزمینی، پارکینگ جکی و پارکینگ روتاری. این موارد هر کدام دارای ویژگی خاصی هستند که بهره بردن از آنها به صاحب ملک بستگی دارد. برای مثال پارکینگ برجی مناسب ساختمان های متراژ محدود اما ارتفاع نامحدود می باشد. استفاده از دستگاه پرداخت خودکار در بخش خروجی پارکینگ وجه تشابه بین تمام انواع پارکینگ ها است.

تجهیزات پارکینگ هوشمند طبقاتی

تجهیزاتی که در پارکینگ هوشمند استفاده می شود به دو صورت محوطه داخلی و گیت ورودی و خروجی تقسیم می شود که هر کدام دارای امکانات خاصی هستند.

  • استفاده از تابلو در بخش های مختلف پارکینگ
  • حسگرو سنسور
  • سیستم پرداخت هزینه بصورت دستی و خودکار
  • سیستم نورپردازی
  • اسکنر زیر خودرو
  • راهبندی ورودی و خروجی
  • شمارنده خودرو
  • پلاک خوان خودرو

نحوه عملکرد سیستم پارکینگ هوشمند

 

این سیستم در بستر اینترنت اشیا کار می کند که دارای چند لایه سخت افزاری و نرم افزاری می باشد و در ارتباط بین لایه ها از طریق اینترنت اشیا استفاده می شود. در سیستم های هوشمند، سنسور و قفل هوشمند نقش مهمی دارد و یکی از سخت افزارهایی است که در محل پارکینگ نصب شود. این سنسور اطلاعات را از فضای پارکینگ به سیستم مرکزی که پلتفرم مدیریت پارکینگ است ارسال می کند. این سیستم مرکزی با پردازش داده های جمع شده در زمان عملکرد نامناسب، هشدار را به کاربر ارسال می کند و براساس داده دریافتی به درخواست کاربر پاسخ می دهد.

در این سیستم با استفاده از رابط کاربری تحت وب یا اپلیکیشن موبایل، قبل از ورود خودرو به داخل پارکینگ مجتمع می توان از فضاهای خالی موجود در پارکینگ اطلاع پیدا کرد و مکان مناسبی را برای پارک خودرو در نظر گرفت، درسیستم پارکینگ هوشند با نزدیک شدن خودرو، در پارکینگ بصورت اتومات باز می شود.

lazy - کنترل پارکینگ

اجزای سیستم پارکینگ هوشمند

 

سنسور و قفل هوشمند

 

در این سیستم سنسور و قفل در پارکینگ تعبیه می شود که سنسورها خالی و پر بودن پارکینگ را تشخیص داده و از قفل ها نیز برای ایجاد مانع برای پارک خودروها استفاده می شود.

lazy - کنترل پارکینگ

در پارکینگ و تکنولوژی RFID

 

شناسایی خودرو و دسترسی به اطلاعات را میتوان با استفاده از فناوری RFID انجام داد. روش کار به این صورت است که تگ RFID بر روی شیشه خودرو قرار گرفته و با نزدیک شدن به دستگاه خواندن RFID با برد بلند، اطلاعات به سرور مرکزی ارسال و شناسایی و ثبت اطلاعات صورت می گیرد.

lazy - کنترل پارکینگ

اندیکاتور

 

از دیگر سخت افزارهای پارکینگ هوشمند استفاده از اندیکاتور است که اطلاعات پر یا خالی بودن محل پارک خودرو را به سرنشین خودرو اطلاع می دهد. در ابتدای راهروهای پارکینگ، اندیکاتور نصب شده و راننده با دیدن آن از جای پارک خالی موجود در پارکینگ اطلاع پیدا خواهد کرد. رنگ های مختلف اندیکاتور نشان دهنده موقعیت های مختلفی از محل پارک خودرو است. رنگ های سبز، قرمز، زرد و آبی به ترتیب نشان دهنده وجود جای پارک خالی، پر، رزرو شده و محل پارک معلولین است.

lazy - کنترل پارکینگ

اپ پارکینگ

 

از ویژگی های نرم افزار پارکینگ هوشمند میتوان به مواردی مانند مجوز ورود و یا عدم ورود وسیله نقلیه به پارکینگ، ثبت تایم ورود و خروج خودرو، محاسبه مدت زمان حضور وسیله نقلیه در پارکینگ اشاره کرد. کاربر میتواند از طریق نرم افزار موبایل حتی بصورت ریموت بر پارکینگ نظارت کرده و در صورت لزوم درب پارکینگ را برای خودرو باز کند که در نتیجه امنیت را برای خودروهای خود ایجاد می کنند.

از طریق اپلیکیشن کاربر می تواند پارکینگ را جستجو کرده و محل پارک مورد نظر خود را برای ساعتی معین از روز رزرو کند. البته برخی از اپلیکیشن ها نیز محل خالی پارکینگ را به کاربران پیشنهاد می دهند. از طریق اپ میتوان به گزارش مالی، اطلاعات کاربر، زمان اشغال پارکینگ و اطلاعات دیگر نیز دسترسی داشت.

دروازه (Gatway)

 

 سیستمی که دو شبکه مختلف را با هم ارتباط می دهد که برای اینترنت اشیا ضروری است.

lazy - کنترل پارکینگ

پردازش تصویر با استفاده از دوربین

 

با استفاده از پردازش تصویر در مدیریت هوشمند میتوان همه چیز را کنترل کرد که این کار با نصب دوربین در بیرون ساختمان انجام می گیرد. میتوان چند خودرو را برای تعریف در سیستم پارکینگ هوشمند تعریف کرد. این سیستم با تشخیص پلاک خودرو اجازه ورود و پارک را به خودروها می دهد درصورتی که راننده قصد پارک غیرمجاز در پارکینگ را داشته باشد سیستم به او هشدار داده و مانع اینکار می شود.

lazy - کنترل پارکینگ

سیستم های راهنمای پارکینگ در پارکینگ هوشمند

سیستمی که به شما در یافتن محل پارک در کمترین زمان ممکن کمک می کند دو نوع  PGS(Parking Guidance System) و PMS(Parking Management System) می باشد.

سیستم PMS (Parking Management System) : در این سامانه اطلاعات کامل از زمان ورود و خروج خودرو و مدیریت هوشمند پارکینگ ثبت می شود.

سیستم PGS (Parking Guidance System) : در این سیستم مکان خالی موجود در پارکینگ در کوتاهترین زمان پیدا میشود و در هر مکان پارک، سنسوری مافوق صوت برای تعیین وضعیت مکان قرار خواهد گرفت.

مراحل راه اندازی پارکینگ هوشمند

 
lazy - کنترل پارکینگ

 مراحل اجرای پارکینگ هوشمند را میتوان خلاصه وار شامل موارد زیر دانست:

  1. نصب تجهیزات پارکینگ هوشمند بصورت بی سیم و با سیم براساس نیاز محیط
  2. نصب دوربین پلاک خوان در مسیر پارکینگ
  3. نصب سنسور بررسی جای پارک خالی
  4. نصب راهبند ورودی و خروجی
  5. راه اندازی دستگاه عرضه کارت
  6. نصب کانتر ارائه کارت و نمایش و دریافت وجه پارکینگ
  7. راه اندازی ال ای دی راهنمای پارکینگ
  8. راه اندازی سامانه موبایل جهت رزرو محل پارک
  9. نصب سامانه کنترل و اعتبار بخشی

مزایای پارکینگ هوشمند

پارکینگ هوشمند مزیت های زیادی را برای کاربران فراهم کرده است، از جمله موارد زیر:

  • پارک کردن تعداد بیشتری خودرو در پارکینگ
  • ایجاد نظم در ورود و خروج خودروها
  • ایجاد امنیت بالا برای خودروها که رانندگان با پرادخت وجه میتوانند این امنیت را برای خودرو خود فراهم کنند.
  • کاهش نیاز به جستجو برای پیدا کردن جای پارک و در نتیجه صرفه جویی در انرژی و بنزین
  • آسان شدن ترافیک شهری
  • عدم اتلاف وقت
  • ایجاد آسایش بیشتر
  • محاسبه و دریافت هزینه پارک وسیله نقلیه با استفاده از RFID
  • اطلاع از تعداد وسیله نقلیه موجود در پارکینگ
  • عدم سردرگمی برای یافتن محل پارک خودرو
  • عدم نیاز به استفاده از نیروی انسانی برای کنترل تردد خودورها
  • دریافت گزارش های متنوع
  • پیشگیری از ورود و پارک خودرو غیرمجاز
  • جلوگیری از خروج خودرو در صورت عدم پرداخت هزینه