مفهوم Raceway کابل چیست ؟
Raceway کابل به اسامی متعددی معروف است . شاید داکت مخصوص کابل ، نگهدارنده و هدایت کننده کابل را کمی بیشتر شنیده باشید. داکت ها وظیفه محافظت و هدایت کابلهای مختلف از سقف ، دیوار ، زمین و … را بر عهده دارند .
استفاده از هدایت کننده کابل یک روش مقرون به صرفه برای محافظت از کابلهای مختلف در محیط خانه یا دفتر کار است. داکت ها در قسمت های مختلف می توانند کشیده شوند و هر کابلها درون آن به راحتی عبور کنند. به علاوه استفاده از آنها می تواند فضای داخل یا بیرون را زیباتر کند .
داکت یا Raceway در انواع مختلفی وجود دارد که برخی از پر کاربردترین مدل های آن شامل داکت کشویی ، داکت J شکل و داکت ساده می باشد .
برای نصب راحت داکت ها در زیر آنها چسب های خاصی تعبیه شده است تا کاربران بتوانند پس از برش زدن آن در اندازه دلخواه ، آن را بر روی دیوار ، زمین ، سقف و … نصب کنند . البته زمانی که تعداد کابلهای درون داکت اضافه می شود ، باید از پیچ و رولپلاک برای محکم کردن جای داکت استفاده کرد .
از داکت می توان برای حفاظت و پنهان کردن کابل برق ، شبکه ، تصویر دوربین و هر نوع کابل دیگری استفاده کرد. از این رو استفاده از این تجهیزات هر روز در حال افزایش است .
همانطور که گفته شد کاربرد اصلی داکت ، حفاظت از کابل و پنهان کردن کابلهای رنگارنگ از معرض دید افراد است لذا در قسمت های مختلفی مانند مناطق مسکونی ، تجاری ، اتاق های کنفرانس ، دفاتر و … از آنها استفاده می شود. در ادامه برخی از انواع داکت ها را معرفی می کنیم.
داکت ریلی یا چفت شونده (Latching Raceway )
در داکت ریلی یا چفت شونده ، درب داکت بصورت کشویی باز یا بسته می شود و کابلها در آن قرار می گیرند. پس از اینکه تمام کابلها در داکت قرار گرفته و محکم شدند درب داکت بصورت کشویی بسته می شود. از این داکت در کاربرد های خانگی مانند سیم های بلند گو یا کابلهای تلویزیون استفاده می شود . برای نصب ساده تر این داکت ها در قسمت زیرین خود دارای چسب های مخصوصی هستند و نصب آنها بسیار ساده بوده و به تخصص خاصی نیاز ندارد .
داکت J شکل
داکت J شکل ، دارای ظاهری شبیه حرف J انگلیسی است فضای بالای این داکت همیشه باز است از این رو برای قرار دادن کابل درون آن نیاز به باز کردن درب داکت نیست و از این رو بیشتر در قسمت هایی مانند پشت میز کامپیوتر و قسمت هایی از این دست کاربرد دارد . نصب این داکت هم ساده بوده و با چسب زیرین تعبیه شده بر روی آن انجام می شود .
داکت گوشه ( Corner Duct )
داکت گوشه از لحاظ ظاهری شبیه به دا کت کشویی است با این تفاوت که شکل ظاهری آن به گونه ای است که می توان دا کت را به راحتی در گوشهَ دیوار نصب کرد. هنگامی که درب دا کت گوشه نصب می شود می توان گفت که کسی متوجه وجود این داکت نمی شود. این داکتها را می توان بصورت افقی یا عمودی و در هر گوشه ای نصب نمود از این رو به دا کت پنهان هم معروف هستند. دا کت گوشه برای پنهان کردن کابل های بلندگو ها و تلویزیون خانگی که در گوشه اتاق قرار می گیرند یا کابل های آویزان از سقف کاربرد دارد. نصب این نوع از داکت هم ساده بوده و نیاز به تخصصی ندارد.
دا کت برق
همانطور که از نامش پیداست برای پوشش کابل های برق استفاده می شود. داکتهای بالا از جنس PVC ساخته شده اند در صورتی که داکت مخصوص کابل برق از جنس پلاستیک یا فلز ساخته شده و برای پوشش و نگهداری کابل ها و سیم های برق تجهیزات ارتباطی مانند سیستم صوتی و کابل های ولتاژ پایین استفاده می شود. آزمایشگاه ها ، دفاتر ، مدارس و مراکز تجاری بیشترین مصرف کننده این نوع داکت به حساب می آیند. برای نصب داکت برق بر خلاف مدل های دیگر داکت گفته شده ، اغلب به یک تکنیسین خبره و با تجربه نیاز است.
داکتهای مخصوص
برای پوشش کابل های خاص و ویژه باید از داکت ویژه و مخصوص استفاده کرد.به عنوان مثال داکتهای محافظ کابل دیوار های بیرونی ساختمان ها ، یا داکتهای محافظ فیبر نوری و .. از این نوع هستند. استفاده از آلیاژ آلومینیوم در داکتهای بیرونی کمک می کند تا این داکتها از استحکام لازم برخوردار باشند.
برخی از این داکتها برای عبور موقت کابل ها از محل عبور افراد در فضاهای مختلف استفاده می شوند . به طور مثال شکل داکت به گونه ای طراحی شده است که با کمترین تغییر در محل عبور و مرور افراد قرار گرفته و افراد بدون هیچ مشکلی از روی آن تردد می کنند.
منبع : سایت Cable Organizer